Coaching

Waar kan ik je mee helpen? 

Laat me iets over mijn werkwijze vertellen. Ik begin graag met een helder geformuleerd coachingsdoel. Zo’n doel houdt ons op koers in de tijd die voor ons ligt. Dat coachingsdoel formuleer ik op basis van de informatie uit ons kennismakingsgesprek en het startgesprek. Ik anker het doel graag in de organisatie. Zo bereiken we twee essentiële zaken:

1. Erkenning voor je coachingsvraag

2. Feedback of je coachingsdoel behaald is

Daarnaast maak ik gebruik van de LIFO® methode. Deze persoonlijke Profielbeschrijving zorgt voor een snelle aftrap (in hoeverre herken je jezef in de beschrijving) en biedt mogelijkheden om effectiever aan te sluiten op de werkstijl van collega’s en klanten. Meer informatie vind je onder LIFO.

In de tijd tussen de start en de evaluatie vraag ik je werkomgeving om ons de ruimte te geven. Dat betekent dat we in een natuurlijk tempo aan je doel gaan werken en ik geen informatie over de inhoud aan derden verstrek. Zelf ben je natuurlijk vrij om te delen wat je wilt. In de praktijk zijn anderen vaak zijdelings betrokken bij de coaching door te fungeren in oefensituaties die we verzinnen.

Waar het mij om gaat is dat je je veilig voelt om je eigen drijfveren te onderzoeken en om met nieuw gedrag te experimenteren. De afspraken plannen we op het natuurlijke ritme van je ontwikkeling. Om een beeld te geven: in het begin volgen de afspraken elkaar snel op, circa één keer per week. Later vermindert de frequentie naar circa één keer per drie weken. Dan is er meer tijd nodig om nieuwe inzichten te laten bezinken en om nieuw gedrag uit te proberen in privésituaties of op het werk.

Aan het einde ronden we af met een evaluatiegesprek, eventueel met je manager erbij. In dit gesprek komen de volgende vragen aan de orde: 

Hebben anderen veranderingen in je gedrag waargenomen? 

In hoeverre is het coachingsdoel behaald? 

En we bespreken hoe je hiermee verdergaat. Soms is een vervolg in de vorm van een klankbordtraject een goede optie. Zie hiervoor Klankbordtraject.

Natuurlijk zijn er ook omstandigheden waarin je geen behoefte hebt aan een langdurig traject. Dan is een korte maar intensieve samenwerking het antwoord op je hulpvraag. Wel stel ik voor om minimaal drie sessies te boeken, zodat we een maand samen aan de slag gaan om resultaat te boeken.

foto en tekst © Tara advies, 2006 – 2023