Teamontwikkeling

In een goed team komt iedereen tot zijn recht. Mensen voelen zich gezien en uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen. Dat kunnen uitvoerende teams zijn, managementteams of projectteams. Het is zinvol om die samenwerking soms tegen het licht te houden.

Wordt de strategie nog goed vertaald naar de teamdoelen, en de teamdoelen naar individuele doelen? Is iedereen nog met de juiste taken bezig? Hoe is de samenwerking? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Welke hulp kunnen mensen gebruiken? Uiteindelijk bepaalt de individuele ontwikkeling van elk teamlid de teamontwikkeling.

Mijn onafhankelijke positie is een prima perspectiefpunt om het gesprek aan te gaan. Mensen voelen zich vrij om hun verhaal te vertellen, zonder angst om een collega te beschadigen of om zichzelf te kwetsbaar te tonen. Het is aan mij om zorgvuldig met die informatie om te gaan en duidelijke communicatieafspraken te maken. Zo komt boven wat er onder de oppervlakte speelt. En laten we eerlijk zijn: in elk team loopt er wel iets stroef. De energie wordt zo gericht op het oplossen van de diepere oorzaken van obstakels, met een groter rendement tot gevolg.

Hoe vertaal je zo’n hulpvraag naar een maatwerk-programma? Die vertaling kan heel breed zijn. Het kan gaan om de invulling van een dagdeel binnen een heisessie tot het realiseren van een incompany-training. 

Mijn werk start meestal met interviews en eventueel dossier-onderzoek. Mijn conclusies en aanbevelingen geef ik terug aan de groep. Als mensen zich in mijn conclusies herkennen, vertalen we die aanbevelingen naar een actieprogramma. Denk daarbij niet aan grootse vergezichten. Het gaat om concrete en haalbare doelstellingen, zichtbare stappen voor jezelf en de ander.

Indien gewenst voer ik na een periode een resultaatmeting uit. Wat is de progressie die iedereen ervaart? Welke punten gaan goed en welke verdienen meer aandacht? De uitkomst is tevens de basis voor een volgende ontwikkelingsvraag. Zo blijft ontwikkelen een natuurlijk, continu proces, waarbij soms de hulp van buiten wordt ingeroepen.

foto en tekst © Tara advies, 2006 – 2023